21 sie 2014

Tłuszcze zwierzęce - najlepsze paliwo

Ten, kto odżywia się niskowęglowodanowo wie, że tłuszczów nie należy się bać i że to one są najlepszym źródłem energii dla człowieka.

Co to są tłuszcze?

Tłuszcze (inaczej lipidy) to związki węgla, wodoru i tlenu. Pełnią w organizmie szereg ważnych funkcji. Tłuszcze są zarówno podstawową formą magazynowania energii, jak i jednym z głównych składników błon komórkowych. Istnieją również takie tłuszcze, które pełnią w organizmie funkcje hormonów.

Tłuszcze dzielimy na:

  • nasycone - zwierzęce (masło, smalec, słonina, tran)*
  • nienasycone - roślinne (wszystkie oleje, oliwa, masła kakaowe, kokosowe, orzechowe itd.)**

Najlepszym źródłem tłuszczu jest mięso, następnie sery i jajka

Dlaczego tłuszcze zwierzęce są lepsze od roślinnych?

Tłuszcze zwierzęce zawierają więcej atomów wodoru niż tłuszcze roślinne. Wodór jest najlepszym paliwem i to głównie z niego pozyskujemy energię. Podczas spalania tłuszczów w naszym organizmie oprócz energii powstaje też ciepło. Jak wiemy, energia może zamienić sie w ciepło, ale na odwrót już nie. Potrzebujemy więc więcej energii, którą w razie potrzeby organizm przetworzy na ciepło. Tłuszcze roślinne (o mniejszej zawartości wodoru) ograniczają to pole manewru.


Podstawowym źródłem energii powinny więc być dla ciebie tłuszcze zwierzęce. Nie oznacza to jednak, że musisz całkowicie zrezygnować z tłuszczów roślinnych - jedz je jeśli lubisz, ale miej na uwadze, że są gorszej jakości od zwierzęcych.