Omlet to dla mnie najlepszy i najszybszy sposób na śniadanie. Jest bardzo syty, a wykonanie go zajmuje dosłownie chwilę. Zaletą jest też to, że nie trzeba nad nim stać; wystarczy wrzucić wszystko w mig na patelnię, a w międzyczasie można np. pościelić łóżko lub sprawdzić pocztę.
Poza tym omlet to jedno z niewielu dań, które możesz przyrządzać na dosłownie setki sposobów, zależnie od dostępnych w lodówce dodatków: z wędliną, bekonem, kurczakiem, serem żółtym, serem białym, pomidorem, cebulką, pieczarkami, a nawet jako deser, na słodko, np. z masłem orzechowym, czy czekoladą.
Dziś jednak przedstawiam najbardziej klasyczną wersję omletu, czyli z serem żółtym i wędliną.
Omlet z serem i wędliną ma ok. 700 kcal – jest to dobra ilość kalorii na śniadanie (przy diecie ok. 2000 kcal/dzień) |
Składniki
- 2 jajka
- 15 g masła
- 6 plastrów żółtego sera (ok. 90 g)
- 4 plastry ulubionej wędliny (ok. 80 g)
Sprzęt
- patelnia (ja do omletów używam ceramicznej, bo nie przywiera i łatwo się ją myje. Polecam np. taką polskiej solidnej firmy, dzięki czemu posłuży Ci na lata)
- szpatułka (jeśli zazwyczaj masz problemy z przewracaniem lub ściąganiem potraw z patelni, to wiem, czego Ci trzeba: łyżki silikonowej! Ja używam takiej, jest idealna, bo dosłownie „zlizuje” wszystko z patelni, umożliwia łatwe ściągnięcie omletu oraz pozostałego ze smażenia masła)
- ewentualnie trzepaczka (np. taka z kulką, która umożliwia dokładniejsze ubicie)
Wykonanie
- Jajka roztrzep w kubku widelcem (lub trzepaczką), następnie wylej na rozgrzaną z masłem patelnię.
- Na górę wyłóż równomiernie ser oraz wędlinę.
- Smaż na złoty kolor (cały czas na jednej stronie), pod koniec lekko zagnij jeden róg omletu.
- Delikatnie zsuń gotowy omlet na talerz. Możesz polać np. ketchupem do smaku.
Gotowy omlet ma:
727 kcal
białko: 47 g
tłuszcz: 60 g
węglowodany: 2 g
