22 paź 2014

Pizza na spodzie biszkoptowym bez mąki

Idealna pizza niskowęglowodanowa na biszkoptowym cieście. Bardzo syta, szybka w wykonaniu (ciasto nie musi rosnąć) i wbrew pozorom na stabilnym spodzie - bez obaw można wziąć ją do ręki.

Kawałek pizzy ma 635 kcal.

Składniki:

  • 5 jajek (25 dag)
  • koncentrat pomidorowy (10 dag)
  • przyprawa do pizzy
  • 40 dag żółtego sera
  • 1/4 czerwonej papryki (5 dag)
  • ok. 10 średniej wielkości pieczarek (20 dag)
  • 2 kabanosy wieprzowe (10 dag)

Wykonanie:

  1. Przygotuj farsz: pieczarki i paprykę pokrój na drobne kawałki, przełóż do naczynia żaroodpornego i podpiekaj w piekarniku ok. 25 min co jakiś czas mieszając.
  2. W tym czasie zajmij się ciastem: oddziel białka od żółtek i ubij mikserem pianę z białek.
  3. Dodaj żółtka i wymieszaj. 
  4. Jednolitą masę wylej na wysmarowaną masłem formę (28 cm średnicy). Piecz ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
  5. Upieczony spód wysmaruj koncentratem pomidorowym i posyp przyprawami.
  6. Na przyprawiony spód nałóż starty żółty ser (ważne żeby ser był na dole, bo wtedy składniki wyżej ładnie się zapieką a nie ugotują pod serem), następnie pokrojone kabanosy oraz podpieczone wcześniej pieczarki z papryką. Całość podpiekaj jeszcze ok. 20 min.

Cała pizza ma 2538 kcal.

Kawałek pizzy (1/4) ma:

635 kcal
białko: 44 g
tłuszcz: 47 g
węglowodany: 10 g