Idealna pizza niskowęglowodanowa na biszkoptowym cieście. Bardzo syta, szybka w wykonaniu (ciasto nie musi rosnąć) i wbrew pozorom na stabilnym spodzie - bez obaw można wziąć ją do ręki.
Kawałek pizzy ma 635 kcal. |
Składniki:
- 5 jajek (25 dag)
- koncentrat pomidorowy (10 dag)
- przyprawa do pizzy
- 40 dag żółtego sera
- 1/4 czerwonej papryki (5 dag)
- ok. 10 średniej wielkości pieczarek (20 dag)
- 2 kabanosy wieprzowe (10 dag)
Wykonanie:
- Przygotuj farsz: pieczarki i paprykę pokrój na drobne kawałki, przełóż do naczynia żaroodpornego i podpiekaj w piekarniku ok. 25 min co jakiś czas mieszając.
- W tym czasie zajmij się ciastem: oddziel białka od żółtek i ubij mikserem pianę z białek.
- Dodaj żółtka i wymieszaj.
- Jednolitą masę wylej na wysmarowaną masłem formę (28 cm średnicy). Piecz ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Upieczony spód wysmaruj koncentratem pomidorowym i posyp przyprawami.
- Na przyprawiony spód nałóż starty żółty ser (ważne żeby ser był na dole, bo wtedy składniki wyżej ładnie się zapieką a nie ugotują pod serem), następnie pokrojone kabanosy oraz podpieczone wcześniej pieczarki z papryką. Całość podpiekaj jeszcze ok. 20 min.
Cała pizza ma 2538 kcal. |
Kawałek pizzy (1/4) ma:
635 kcal
białko: 44 g
tłuszcz: 47 g
węglowodany: 10 g