5 lis 2014

Sernik bez mąki i cukru

Tak, jest to możliwe! :) Przygotowałam sernik bez mąki i cukru i nic się nie "rozlatywało", ponadto wyszedł puszysty i wyśmienity w smaku.

Sernik polany syropem wiśniowym

Składniki:

  • 250 g sera białego tłustego
  • 5 jajek mniejszych lub 4 większe
  • 200 ml śmietany 30%
  • łyżeczka masła do wysmarowania formy
  • opcjonalnie: rodzynki do środka/owoce do ozdoby/syrop wiśniowy

Wykonanie:

  1. Rozmieszaj ser w misce (np. widelcem).
  2. Dodaj jajka i miksuj całość ok. 2 minuty. 
  3. Jednolitą masę wylej do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
  4. Po tym czasie sprawdź czy sernik ma już sztywną górę, po czym wysuń go i wysmaruj śmietaną. Całość piecz jeszcze 25 minut.
Cały sernik ma 1312 kcal.








Porcja sernika (1/4) ma:

328 kcal
białko: 19 g
tłuszcz: 26 g
węglowodany: 4 g