5 gru 2014

Babeczki czekoladowe na zimno



Składniki:

  • 100 g masła 
  • 2 jajka 
  • 10 g cukru 
  • łyżka kakao (10 g) 
  • 50 g śmietany 30% 

Wykonanie:

  1. Rozgrzej masło w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
  2. Trzepaczką ubijaj na parze jajka z cukrem.
  3. Następnie wlej roztopione ostudzone masło.
  4. Na koniec dodaj kakao i ubijaj całość aż masa będzie puszysta.
  5. Ubitą masę wylej równomiernie do form i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
  6. Przed podaniem udekoruj śmietaną (szprycą, albo jeśli nie masz to wystarczy włożyć śmietanę do woreczka śniadaniowego, odciąć rowek i wycisnąć na babeczki).



























Babeczki najlepsze w pierwszy dzień.


Jedna babeczka (ok. 50 g) ma:

202 kcal
białko: 3 g
tłuszcz: 20 g
węglowodany: 3 g