2 gru 2014

Dlaczego cukry są takie złe?

Im więcej cukru, tym więcej problemów...


jakich?

Niszczą tkanki

Cukry mogą wchodzić w reakcje chemiczne z białkami oraz tłuszczami i niszczyć ich właściwości.

Glikacja białek to proces niezależnego (czyli w żaden sposób niekontrolowanego przez organizm) łączenia się cukru z białkami, w wyniku czego wytwarzane są wiązania krzyżowe między białkami, zachodzą utrata funkcji i agregacja białek (zalegające zawiesiny białek). 

Najprościej mówiąc, cukier niszczy te właściwości białek. które decydują o ich funkcjonowaniu.
Co więcej, cukry mogą też reagować z tłuszczami, które wchodzą w skład błon komórkowych. W rezultacie takich destrukcyjnych przemian może dojść nawet do całkowitego zniszczenia funkcji komórkowych.

Pamiętaj!

Im wyższe stężenie cukrów we krwi i w tkankach, tym większe ryzyko, że dojdzie do groźnych w skutkach reakcji między nimi i białkami oraz tłuszczami.

Cukry nie tylko utrudniają schudnięcie, ale przede wszystkim prowadzą do wielu problemów zdrowotnych.


Utrudniają schudnięcie

Cukry są powodem problemów z wagą, bo jak się je dużo węglowodanów i tym samym w organizmie jest dużo insuliny, to spalanie własnych tłuszczów jest zablokowane. Więcej o tym procesie pisałam tutaj: Insulina i glukagon - co warto wiedzieć

Jak więc widzisz, ze względów zdrowotnych jak i w trosce o sylwetkę, utrzymywanie stężenia cukrów we krwi na stosunkowo niskim poziomie przez całe życie jest niezwykle istotne.