Im więcej cukru, tym więcej problemów...
jakich?
Niszczą tkanki
Cukry mogą wchodzić w reakcje chemiczne z białkami oraz tłuszczami i niszczyć ich właściwości.
Glikacja białek to proces niezależnego (czyli w żaden sposób niekontrolowanego przez organizm) łączenia się cukru z białkami, w wyniku czego wytwarzane są wiązania krzyżowe między białkami, zachodzą utrata funkcji i agregacja białek (zalegające zawiesiny białek).
Najprościej mówiąc, cukier niszczy te właściwości białek. które decydują o ich funkcjonowaniu.
Co więcej, cukry mogą też reagować z tłuszczami, które wchodzą w skład błon komórkowych. W rezultacie takich destrukcyjnych przemian może dojść nawet do całkowitego zniszczenia funkcji komórkowych.
Pamiętaj!
Im wyższe stężenie cukrów we krwi i w tkankach, tym większe ryzyko, że dojdzie do groźnych w skutkach reakcji między nimi i białkami oraz tłuszczami.
![]() |
Cukry nie tylko utrudniają schudnięcie, ale przede wszystkim prowadzą do wielu problemów zdrowotnych. |
Utrudniają schudnięcie
Cukry są powodem problemów z wagą, bo jak się je dużo węglowodanów i tym samym w organizmie jest dużo insuliny, to spalanie własnych tłuszczów jest zablokowane. Więcej o tym procesie pisałam tutaj: Insulina i glukagon - co warto wiedzieć
Jak więc widzisz, ze względów zdrowotnych jak i w trosce o sylwetkę, utrzymywanie stężenia cukrów we krwi na stosunkowo niskim poziomie przez całe życie jest niezwykle istotne.
(pamiętaj, że węglowodany działają w organizmie tak samo jak cukry proste)