Ostatnio tak przyrządzana karkówka to mój numer jeden na obiad. Po prostu rozpływa się w ustach... musisz spróbować!
Składniki (na dwie porcje)
- 5 plastrów karkówki (ok. 560 g)
- 2 małe marchewki (ok. 45 g)
- 1 cebula (ok. 100 g)
- przyprawy (ja użyłam mieszanki przypraw do wieprzowiny)
- patelnia z pokrywką (ja do duszenia używam patelni ceramicznej, ze szklaną pokrywką z dziurką na odparowywanie nadmiaru wody, podobną do tej, polskiej dobrej firmy)
- tłuczek do ubijania lub nakłuwacz do mięsa (u chłopaka używam takiego porządnego, z dwoma rzędami ostrzy. Sama miałam kiedyś taki tani, ale szybko się połamał). Jeśli zastanawiasz się, co wybrać, to zdecydowanie dobry nakłuwacz – dzięki niemu szybko skruszysz i rozmiękczysz mięso (co sprawi, że będzie bardziej soczyste i lepiej przyjmie przyprawy) bez hałasu i zabrudzeń, jak to się dzieje w przypadku użycia zwykłego tłuczka
- czajnik
Wykonanie
- Plastry karkówki posyp przyprawami i ubij tłuczkiem (albo porozbijaj nakłuwaczem do mięsa).
- Cebulę i marchew pokrój w talarki.
- Przygotowane plastry mięsa i warzywa wyłóż na rozgrzaną patelnię i od razu zalej zagotowaną wodą na tyle, aby przykryła składniki. Duś pod przykryciem na średnim ogniu ok. godzinę, co jakiś czas przewracając (podlej wodą, gdyby było za mało).
Porcja gotowej potrawy (½) ma:
775 kcalbiałko: 46 g
tłuszcz: 64 g
węglowodany: 6 g
