5 sty 2015

3 problemy związane z mąką (jasną i ciemną)

Coraz częściej słyszy się, że ludzie zamieniają białą mąkę na "zdrowszą" pełnoziarnistą albo że zaczynają wystrzegać się zbóż zawierających gluten. To już spory postęp, ale fakty są jednak takie, że to tylko wierzchołek góry lodowej, żadna bowiem mąka nie jest korzystna dla człowieka, a gluten to tylko jeden z trzech dużych problemów z nią związanych.

Mąka biała a pełnoziarnista - porównanie

Mąka pełnoziarnista (ciemna) powstaje z całego ziarna, a mąka biała z ok. 80% ziarna (tylko z jego centralnej części). Biała mąka jest wyjałowiona ze składników odżywczych, które zawiera mąka ciemna. Obie są jednak szkodliwe dla zdrowia:
Biała - ma więcej węglowodanów, a z powodu wyjałowienia powoduje ubytki minerałów i witamin, bo organizm musi zabrać od siebie aby ją strawić.
Ciemna - ma nieco mniej węglowodanów, ale za to podrażnia jelita większą ilością błonnika.
Do tego obie zawierają kleisty gluten.
Mąki biała i pełnoziarnista różnią się składem, ale obie są równie niekorzystne dla zdrowia

Trzy główne składniki mąki, to trzy powody, aby przestać ją jeść:


1. Węglowodany

Mąka biała - 75%
Mąka pełnoziarnista - 63%
Węglowodany niszczą tkanki, stymulują odkładanie tkanki tłuszczowej, są silnie uzależniające.

2. Błonnik

Mąka biała - 2,6%
Mąka pełnoziarnista - 7,2%
Błonnik okrada z witamin i minerałów - jest jak gąbka, która je wchłania, a organizm nie umie tej gąbki wycisnąć.
Więcej o błonniku pisałam w notce Nie dla błonnika.

3. Gluten 

Gluten to białko pochodzenia roślinnego, które dla człowieka jest bardzo uczulające, alergiczne. Popyt na zboża wysokoglutenowe jest jednak duży, bo dzięki niemu ciasto lepiej się klei, co pozwala przygotowywać różne fikuśne potrawy. Niestety, to fajnie lepiące się w rękach ciasto pozostaje lepiące także w naszych jelitach - sklejając treść pokarmową (w tym np. skrobię i błonnik w nierozpuszczalne, niestrawne grudki), utrudniając trawienie oraz powodując szereg przykrych dolegliwości przewodu pokarmowego.
Gluten zawarty jest w takich zbożach jak pszenica, żyto, jęczmień i owies.

Uwaga na pieczywo bezglutenowe!
Bez glutenu mąka nie klei się, więc do pieczywa bezglutenowego dodawane są najczęściej gumy - guar, arabska, karaya, gellan lub inne substancje zagęszczające od E400 do E421.

Zboża są dla człowieka nienaturalne

Warto zdać sobie sprawę, że zboża są dla naszego organizmu obce, ponieważ niemal przez cały okres rozwoju człowiek nie miał z nimi do czynienia. Rolnictwo istnieje od niecałych 10 tys. lat, co dla ewolucji (3-4 mln lat odkąd zaczęły pojawiać sie pierwsze formy człowieka) jest przecież mgnieniem oka. 
W zasadzie więc wszystkie produkty roślinne są dla nas nienaturalne, bo człowiek od zawsze był myśliwym i żywił się praktycznie tylko mięsem. Czy trzeba więc więcej argumentów?