29 sty 2015

Szynka ze schabu pieczonego w soli

Sklepowe szynki (które przecież tak smakowicie wyglądają) zawierają niestety tylko 60-70% mięsa - reszta (ponad 30% ?!) to: substancje wypełniające i stabilizatory, w tym azotanowa solanka, białko sojowe; konserwanty i substancje wzmacniające smak oraz zapach z grupy E, substancje koloryzujące zastępujące wędzenie a nawet gluten czy mąka ziemniaczana - aż włos się na głowie jeży...

Ostatnio wpadłam więc na pomysł, żeby zrobić własną - upiec schab i mieć na tydzień domowej roboty szynkę, którą można dodawać do omletu, jajecznicy czy jeść nawet samą na zimno. Wystarczy upiec taki kawałek mięsa i kroić sobie na bieżąco cieniutkie plasterki.


Składniki:

  • 1 kg schabu
  • przyprawy (wedle uznania: vegeta/przyprawa do mięsa)
  • 1 kg soli

Wykonanie:

  1. Schab natrzyj przyprawami ze wszystkich stron. 
  2. Usyp w formie podłoże z soli (grubości ok. 1cm) i ułóż na nie mięsko (ważne, żeby część ze skórą była na dole). 
  3. Całość zasyp dokładnie solą (tak aby schab był całkowicie zakryty). Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  4. Po wyciągnięciu formy z piekarnika rozbij skamieniałą sól nożem i od razu wyciągnij schab na talerz.
  5. Oczyść formę (wyrzuć całą sól) i z powrotem przełóż do niej mięsko, żeby było wygodnie przechowywać je w lodówce.


Plaster gotowego schabu (50g) ma:

146 kcal
białko: 15 g
tłuszcz: 10 g
węglowodany: 0 g