Muszę przyznać, że mój chłopak ma świetne pomysły na niskowęglowodanowe desery. Tym razem wymyślił puszysty i mięciutki tort śmietanowo-czekoladowy. Ostatnio często go przygotowujemy, bo idealnie sprawdza się jako słodka przekąska. Dla mnie już jeden kawałek jest wystarczający, dla niego – trzy. ;-) Tort jest bardzo słodki, mimo iż jeden kawałek zawiera nieco ponad 10 g węglowodanów. Dodatkowe plusy to łatwe i szybkie wykonanie.
Jeden kawałek tortu ma ok. 350 kcal i 14 g węglowodanów |
Składniki
Ciasto
- 10 jajek
- 50 g orzechów laskowych/migdałów
- 30 g cukru
- 15 g kakao
Krem
- 350 g gęstej śmietany 30%
- tabliczka czekolady mlecznej
Sprzęt
- blender (jeśli nie masz blendera, to polecam się w niego zaopatrzyć, bo lepiej raz wydać na sprzęt do rozdrabniania niż ciągle kupować o wiele droższe zmielone produkty, jak np. mąka orzechowa. Ja używam takiego blendera, a gdy pichcę coś u chłopaka – takiego. Oba są dobre i służą nam już wiele lat. Mój ma więcej gadżetów, ale właściwie rzadko ich używam)
- mikser (praktyczny jest taki z metalową misą lub taki zwykły ręczny, gdy nie masz za dużo miejsca w kuchni)
- okrągła forma do pieczenia (o średnicy 24 cm)
Wykonanie
- Orzechy zmiel w blenderze na sypki proszek.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Do piany z białek dodaj żółtka, zmielone orzechy, kakao i cukier. Całość miksuj przez chwilę na najmniejszych obrotach.
- Jednolitą masę wylej do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
- Po upieczeniu od razu wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotuj krem: czekoladę szybko rozdrobnij w blenderze (na średniej wielkości kawałki) i wymieszaj ze śmietaną.
- Ostygnięte ciasto przekrój wzdłuż na trzy części i przełóż kremem, smarując też wierzch oraz boki tortu.
Kawałek tortu (1/8) ma:
346 kcal
białko: 12 g
tłuszcz: 28 g
węglowodany: 14 g
