10 lut 2015

Tort śmietanowo-czekoladowy

Muszę przyznać, że mój chłopak ma świetne pomysly na niskowęglowodanowe desery. Tym razem wymyślił puszysty i mięciutki tort śmietanowo-czekoladowy. Ostatnio często go przygotowujemy, bo idealnie sprawdza się jako słodka przekąska. Dla mnie już jeden kawałek jest wystarczający, dla niego - trzy:) Tort jest słodki i dosyć treściwy, ale patrząc na zawartość węglowodanów, można spokojnie zjeść go nawet połowę. Dodatkowe plusy są też takie, że jest łatwy i szybki w wykonaniu.



Składniki:

Ciasto:

  • 10 jajek
  • 50 g startych orzechów laskowych
  • 40 g cukru
  • 20 g kakao

Krem:

  • 350 g gęstej śmietany 30%
  • tabliczka gorzkiej czekolady (z min. 70% kakao)

Wykonanie:

  1. Ubij pianę z białek. 
  2. Dodaj żółtka, orzechy, kakao i cukier. Całość miksuj przez chwilę. 
  3. Jednolitą masę wylej do formy (o średnicy ok. 24 cm) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. 
  4. Po upieczeniu od razu wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. 
  5. W tym czasie przygotuj krem: czekoladę zetrzyj na tarce i wymieszaj ze śmietaną. 
  6. Ostygnięte ciasto przekrój na trzy części i przełóż kremem, smarując też wierzch oraz boki tortu.

Kawałek tortu (1/8) ma:

347 kcal
białko: 12 g
tłuszcz: 35 g
węglowodany: 12 g