4 mar 2015

Mielona karkówka smażona na patelni

Mięso odgrywa najważniejszą rolę w żywieniu człowieka. dlatego powinnyśmy je jeść codziennie. Nie zawsze jednak mamy czas, aby długo je przygotowywać. Świetnym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest poniższy przepis na mieloną karkówkę.
Brak maszynki to nie problem, bo w coraz większej ilości sklepów oferowane jest mielenie zakupionego mięsa. Dzięki temu również maksymalnie skracamy czas przygotowania obiadu.








Składniki:

  • 30 dag mielonej karkówki
  • masło do smażenia (20g)
  • przyprawy (ja użyłam kucharka)
  • opcjonalnie: garść startego sera żółtego

Wykonanie:

  1. Rozgrzej masło na patelni, następnie rzuć na nią przyprawioną karkówkę. 
  2. Smaż 10-15 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając i rozdrabniając mięsko łopatką.

Gotowa potrawa ma:

950 kcal
białko: 48 g
tłuszcz: 85 g
węglowodany: 0 g

PS Jeśli przygotowana porcja okaże się dla ciebie za duża, odłóż sobie część i wykorzystaj np. jako dodatek do porannego omleta.