17 mar 2015

Ser zapiekany z jajkiem

Dziś postanowiłam przygotować inną wersję omleta i usmażyć skladniki w odwrotnej kolejności. Dzięki temu ser wychodzi chrupiący, a jajko jest delikatnie podgrzane. Ciekawego smaku nadaje całości ketchup na ciepło.



Składniki:

  • 90 g sera żółtego (ok. 6 plastrów)
  • 1 jajko
  • ketchup (ok. 15g)
  • 30 g masła

Wykonanie:

  1. Na rozgrzaną patelnię ułóż plastry sera i pokrop je ketchupem. 
  2. Roztrzep w misce jajko i szybko wylej na smażące się składniki. Smaż całość do czasu aż ser będzie chrupiący (ok. 5 min). 
  3. Gotowy naleśnik wyłóż na talerz i dodaj pokrojone plasterki masła. Podawaj złożone na pół (aby masło w środku pysznie się stopiło).


Gotowa potrawa ma:

621 kcal
białko: 30 g
tłuszcz: 54 g
węglowodany: 4 g