Dlaczego niski poziom TT powoduje problemy zdrowotne?
Lekarze mówią, że niski poziom tkanki tłuszczowej u kobiet jest niebezpieczny, bo powoduje zaburzenia hormonalne, osłabienie kości itp. Czy rzeczywiście jest to prawda? Czy naprawdę potrzebujemy tkanki tłuszczowej i poniżej pewnego jej poziomu zaczynamy chorować?Tłuszcz niezbędny do życia
Pogląd, że odpowiednio wysoki poziom tkanki tłuszczowej jest niezbędny dla utrzymania zdrowia nie jest prawdziwy. W rzeczywistości nie chodzi tutaj o tkankę tłuszczową samą w sobie, lecz o tłuszcz w ogóle.Tłuszcz jest zasadniczym źródłem energii dla naszego organizmu i spełnia bardzo wiele ważnych funkcji. Niezależnie od typu diety i tak większość energii pozyskujemy z tłuszczu. W spoczynku jest to około 80-90%, zaś w czasie ćwiczeń tłuszcz również jest preferowanym źródłem energii (50-75%)*
Tłuszcz jest niezbędny do życia i organizm ludzki w ogóle nie może bez niego funkcjonować. Dlatego gdy go brakuje zaczynają się problemy zdrowotne.
![]() |
Dieta niskowęglowodanowa/wysokotłuszczowa jest jedynym sposobem na utrzymanie niskiego poziomu tkanki tłuszczowej bez niebezpiecznych konsekwencji zdrowotnych |
Sposoby pozyskiwania tłuszczu
Ponieważ tłuszcz jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania, nasze organizmy muszą go jakoś pozyskiwać. Mogą to robić na dwa sposoby:1. Bezpośrednio – z pożywienia.
2. Pośrednio – z własnych zasobów zgromadzonych w postaci tkanki tłuszczowej.
Dieta niskotłuszczowa czy wysokotłuszczowa?
Stosowanie diety niskotłuszczowej zmusza organizm do pozyskiwania tłuszczu pośrednio, czyli z własnej tkanki tłuszczowej. Jeżeli tłuszczu nie zjadamy i do tego nie posiadamy własnych zasobów, organizm pozbawiony tego niezbędnego składnika zaczyna chorować. Dlatego właśnie na takiej diecie utrzymanie bardzo niskiego poziomu TT zawsze wiąże się z problemami zdrowotnymi.Na diecie wysokotłuszczowej wszystko jest łatwiejsze. W tym przypadku organizm pozyskuje niezbędny tłuszcz bezpośrednio z pożywienia, więc duże zasoby tkanki tłuszczowej nie są mu potrzebne. Dlatego na diecie wysokotłuszczowej można mieć bardzo niski poziom TT i być zdrowym.
Problemy ze zdrowiem u osób o bardzo niskim poziomie TT i stosujących dietę niskotłuszczową są chyba najbardziej ewidentnym dowodem na to, że tłuszcz jest absolutnie niezbędny dla naszego zdrowia. Nie można pozbawić organizmu tłuszczu i być zdrowym, można natomiast wyeliminować z diety węglowodany bez żadnych negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Co więcej – wtedy dopiero możemy być naprawdę zdrowi, bo węglowodany są po prostu szkodliwe
Tłuszcz zwierzęcy czy roślinny?
Warto też zwrócić uwagę na to, jakim rodzajem tłuszczu jest ten skumulowany w postaci tkanki tłuszczowej. Nie jesteśmy przecież roślinami, więc nasze organizmy produkują tłuszcz zwierzęcy, a nie roślinny. A więc nasza własna tkanka tłuszczowa to tłuszcz zwierzęcy nasycony - dokładnie taki sam, jaki uważa się powszechnie za najbardziej szkodliwy.Wielu ludziom robi się niedobrze już na samą myśl o zjedzeniu tłustego boczku. Z drugiej strony nie dziwi ich fakt, że ich organizmy „zjadają” tłuszcz w postaci ich własnej tkanki tłuszczowej. A przecież jest to niemal identyczny tłuszcz jak ten pochodzący z mięsa (np. wołowego czy wieprzowego)...
Zatem do zdrowego funkcjonowania ludzki organizm potrzebuje tłuszczu zwierzęcego nasyconego a nie roślinnego (a już tym bardziej nie potrzebuje węglowodanów).
Kiedy można mieć bardzo niski poziom TT?
Bardzo niski poziom tkanki tłuszczowej z reguły występuje w dwóch sytuacjach:- Wyczynowe uprawianie sportu
Sporty takie jak kulturystyka czy fitness same w sobie polegają na uzyskaniu minimalnego poziomu tkanki tłuszczowej (przy maksymalnym rozwoju mięśni). W formie konkursowej zawodniczki uzyskują nawet 8-12% TT. Osiągają to poprzez ciężkie treningi oraz stosowanie przeróżnych specyfików. - Skrajne wychudzenie
Osoby bardzo chude mają bardzo niski poziom tkanki tłuszczowej. Niestety, towarzyszy temu także niedobór masy kostnej i mięśniowej.
W obu przypadkach jest to związane z niebezpiecznymi konsekwencjami zdrowotnymi. Istnieje jednak jeszcze trzecia opcja...
Dlaczego mogę mieć tak mało tkanki tłuszczowej?
Mój poziom TT wynosi 9,4% przy ponadprzeciętnej masie kości (2,3 kg) i mięśni (42 kg). Nie wykonuję żadnych morderczych treningów oraz nie stosuję żadnych wspomagaczy. Nie mam też żadnych problemów hormonalnych.To co mnie wyróżnia to sposób odżywiania.
Dzięki znacznemu zredukowaniu węglowodanów w diecie ograniczam magazynowanie tkanki tłuszczowej, a zjadając dużo tłuszczu – na bieżaco dostarczam swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Właśnie dlatego mogę mieć tak niski poziom TT przy zachowaniu zdrowia.
Wybór należy do ciebie
Organizm człowieka tak czy inaczej potrzebuje tłuszczu i żeby być zdrową musisz mu go dostarczać – jest to absolutnie niezbędne. Teraz masz do wyboru: albo dostarczysz tłuszcz bezpośrednio – zjadając go, albo pośrednio – z tkanki tłuszczowej. W drugim przypadku wszystko dzieje się niejako na około: zjedzone węglowodany najpierw zostają przetworzone na tłuszcz i skumulowane w tkance tłuszczowej, a potem (gdy spadnie poziom insuliny) tłuszcz ten jest z powrotem z tkanki tłuszczowej wyciągany i spalany.Można oczywiście robić to wszystko na około, tylko po co? Czy nie lepiej zjeść tłuszcz i dostarczyć go bezpośrednio, zamiast pozyskiwać go z „drugiej ręki”? Po co zmuszać organizm do robienia takich metabolicznych wygibasów?
* dr G. Ellis, Ultimate Diet Secrets, USA 2002, ch. 13 , 16