5 maj 2015

Pizza z patelni

Pizza z patelni, którą można wziąć do ręki bez obaw, że się rozleci. Stabilny spód uzyskałam dzięki wykorzystaniu sera, a wszystkie składniki trzymają się siebie i nie spadają dzięki masie jajecznej. Pizza pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz kombinować z dodatkami do woli; ja akurat zauroczyłam się nietypowym dodatkiem jakim jest filet z ryby.



Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki masła (20 g)
  • 70 g sera żółtego
  • 3-4 pieczarki (ok. 80 g)
  • filet z ryby soli (ok. 100 g bez lodu)
  • 30 g sera pleśniowego Lazur
  • szczypta vegety/kucharka
  • ketchup (15 g)

Wykonanie:

  1. Pokrój pieczarki w talarki a rybę w kosteczkę. Następnie wrzuć na rozgrzane na patelni masło, przypraw i smaż do zrumienienia, co jakiś czas mieszając.
  2. Roztrzep w miseczce jajka i wylej równomiernie na smażące się składniki.
  3. Dodaj pokrojony ser pleśniowy i całość posyp serem żółtym. Smaż około 3 minuty.
  4. Dosyć dużą łopatką delikatnie przewróć wszystko na drugą stronę (ostrożnie, aby składniki się nie rozleciały). Smaż na małym ogniu min. 10 minut (aby serowy spód był całkowicie stały i chrupiący).
  5. Gotową pizzę wyłóż na talerz, pokrój na osiem części i polej ketchupem.



Cała pizza ma:

760 kcal
białko: 60 g
tłuszcz: 55 g
węglowodany: 6 g