Pizza z patelni, którą można wziąć do ręki bez obaw, że się rozleci. Stabilny spód uzyskałam dzięki wykorzystaniu sera, a wszystkie składniki trzymają się siebie i nie spadają dzięki masie jajecznej. Pizza pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz kombinować z dodatkami do woli; ja akurat zauroczyłam się nietypowym dodatkiem jakim jest filet z ryby.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki masła (20 g)
- 70 g sera żółtego
- 3-4 pieczarki (ok. 80 g)
- filet z ryby soli (ok. 100 g bez lodu)
- 30 g sera pleśniowego Lazur
- szczypta vegety/kucharka
- ketchup (15 g)
Wykonanie:
- Pokrój pieczarki w talarki a rybę w kosteczkę. Następnie wrzuć na rozgrzane na patelni masło, przypraw i smaż do zrumienienia, co jakiś czas mieszając.
- Roztrzep w miseczce jajka i wylej równomiernie na smażące się składniki.
- Dodaj pokrojony ser pleśniowy i całość posyp serem żółtym. Smaż około 3 minuty.
- Dosyć dużą łopatką delikatnie przewróć wszystko na drugą stronę (ostrożnie, aby składniki się nie rozleciały). Smaż na małym ogniu min. 10 minut (aby serowy spód był całkowicie stały i chrupiący).
- Gotową pizzę wyłóż na talerz, pokrój na osiem części i polej ketchupem.
Cała pizza ma:
760 kcalbiałko: 60 g
tłuszcz: 55 g
węglowodany: 6 g