5 cze 2015

Kulki czekoladowo-orzechowe


Składniki:

  • tabliczka czekolady z całymi orzechami
  • 100 g migdałów
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 40 ml zagotowanej wody
  • ok. 30 g wiórków kokosowych (do obtaczania)


Wykonanie:

  1. Przygotuj napar: kakao z kawą zalej zagotowaną wodą i odstaw do ostygnięcia.
  2. Czekoladę i migdały drobno zmiel w rozdrabniaczu/blenderze.
  3. Dodaj ostygnięty napar i zmiksuj całość na jednolitą masę.
  4. Gotową masę włóż na pół godziny do zamrażarki.
  5. Schłodzona masa powinna mieć konsystencję plasteliny; podziel ją orientacyjnie na osiem części. Następnie nabieraj dużą łyżką i formuj kulki obtaczając każdą w wiórkach kokosowych.
  6. Kulki przechowuj w lodówce.



Jedna kulka ma:

178 kcal
białko: 5 g
tłuszcz: 14 g
węglowodany: 8 g