10 lip 2015

Omlet z serka wiejskiego

Ostatnio oszalałam na punkcie omletów z serka wiejskiego. Nie sądziłam że taki serek w ogóle można podgrzewać, a już tym bardziej że będzie to takie pyszne! Do tego szybkie w wykonaniu i rozpływające się w ustach. Jeśli jeszcze nie jadłaś serka wiejskiego w wersji na ciepło, to najwyższa pora spróbować. ;-)


Składniki:

  • 2 jajka
  • serek wiejski (200g)
  • masło do smażenia (20g)

Wykonanie:

  1. Roztrzep jajka w miseczce.
  2. Śmietankę z serka odlej do osobnego kubeczka (np. robiąc w opakowaniu malutką szparkę) i odstaw go na bok.
  3. Do ubitych jajek dodaj serek i całość delikatnie wymieszaj.
  4. Wylej masę na rozgrzaną z masłem patelnię. Smaż ok. 10 minut, po czym przewróć zawijając z jednej strony. Smaż jeszcze kilka minut.
  5. Wyłóż gotowy omlet na talerz. 
  6. Podgrzej na patelni odłożoną wcześniej śmietankę i smaż do momentu aż zgęstnieje, po czym posmaruj nią omlet.


Gotowy omlet ma:

490 kcal
białko: 25 g
tłuszcz: 36 g
węglowodany: 5 g