16 paź 2015

Bita śmietana z kakao i orzechami

Nie ma nic lepszego niż zjeść pyszny, odżywczy obiad (np. tatar z żółtkiem) a później rozkoszować się ulubionym deserem. Dziś proponuję bitą śmietanę z kakao i orzechami. Przepis jak zwykle jest bajecznie prosty i szybki a efekt naprawdę znakomity.


Składniki (na dwie porcje)

  • śmietanka 30% (ja użyłam 330 ml z Biedronki)
  • łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki (10 g) zmielonych orzechów laskowych
  • opcjonalnie: płatki migdałów (10 g)

Wykonanie

  1. Wlej śmietankę do wysokiego naczynia i ubij mikserem (na najwyższych obrotach) na sztywno.
  2. Wyłóż do miseczek po dwie łyżki gotowej śmietany, posyp kakao i zmielonymi orzechami.
  3. Nałóż resztę ubitej śmietany i znów posyp kakao oraz orzechami.
  4. Dodatkowo upraż na patelni płatki migdałowe, pozostaw do ostygnięcia i następnie udekoruj nimi wierzch deseru.


Jedna porcja ma:

552 kcal
białko: 7 g
tłuszcz: 56 g
węglowodany: 7 g


Uwagi:
  1. Radzę nie mieszać łyżeczką kakao ze śmietanką, bo zepsuje to smak.
  2. Jeśli deser jest dla ciebie za mdły/mało słodki, możesz zamiast kakao i orzechów dodać startą czekoladę.
  3. Deser zawiera dosyć dużo tłuszczu, dlatego najlepiej jeść go tylko wtedy gdy inne potrawy w ciągu dnia miały go mniej. Albo jeśli wiesz że będziesz jadła ten deser to np. do obiadu dodaj sobie mniej masła.
  4. Deser jest dosyć kaloryczny, ale jeśli będzie to twój jedyny smakołyk w ciągu dnia to te 550 kcal nie powinny być problemem.