13 lis 2015

Pieczone udka z kurczaka w sosie własnym

Zastanawiasz się jak smacznie i zdrowo zjeść, ale nie spędzić przy tym pół dnia w kuchni? Moja dzisiejsza propozycja to pieczone udka z kurczaka. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, choć wymagają nieco ponad godzinę pieczenia. Warto jednak poczekać, by móc delektować się soczystym mięskiem z chrupiącą skórką.


Składniki

  • 4 udka z kurczaka (ja użyłam opakowania 500g z Lidla)
  • przyprawy (np. papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, vegeta)


Wykonanie

  1. Umyte udka natrzyj przyprawami z obu stron.
  2. Ułóż w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Piecz pod pokrywką ok. 35 min.
  3. Przewróć na drugą stronę i piecz pod pokrywką 20 min + kolejne 20 min bez pokrywki.
  4. Gotowe udka wyłóż na talerz i polej wytworzonym sosem.

Jedna porcja (1/2) ma:

395 kcal
białko: 42 g
tłuszcz: 26 g
węglowodany: 0 g