11 gru 2015

Tort kawowo-serowy

Zima to czas, w którym częściej niż zwykle zaglądamy do lodówki w poszukiwaniu różnych smakołyków. Pewnie nie raz stajesz przed dylematem, jak zrobić słodki deser nie pakując w niego jednocześnie ogromnych ilości węglowodanów. Z tego właśnie powodu przyrządziłam pyszny tort kawowo-serowy*. Mimo iż niskowęglowodanowy, nie brakuje mu słodkości. Jest to idealny przysmak, który awaryjnie czeka w lodówce ochraniając Cię przed zjedzeniem bardziej niezdrowych, sklepowych słodyczy. Dodatkowe zalety to dosyć szybkie i łatwe wykonanie. Zresztą, najlepiej przekonaj się sama! ;-)

Jeden kawałek tortu ma ok. 340 kcal i 13 g węglowodanów

Składniki

Masa:
  • 4 łyżeczki (12 g) kawy
  • 5 łyżeczek (20 g) żelatyny
  • 250 g sera białego
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g śmietany 18%
  • łyżeczka (5 g) cukru
  • 100 ml białego wina pół-/wytrawnego (lub 70 ml rumu)
Polewa:
  • 200 g śmietany 18%
  • tabliczka czekolady mlecznej

Wykonanie

  1. Kawę zalej niewielką ilością zagotowanej wody, dobrze wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i poczekaj aż napęcznieje. Powstałą żelkę zalej zagotowaną wodą i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Ser biały zmiksuj z cukrem na gładką masę.
  4. Nadal miksując dodawaj stopniowo: serek mascarpone, śmietanę, napar kawowy, wino/rum oraz płynną żelatynę**.
  5. Dokładnie wymieszane składniki wylej równomiernie na tortownicę (o średnicy ok. 24 cm).
  6. Przygotuj polewę: do małego garnka przełóż śmietanę oraz dodaj połamaną czekoladę. Składniki mieszaj na małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji.
  7. Lekko ostudzoną polewę ostrożnie wylej na masę serową. Gotowy tort schłodź w lodówce minimum 2 godziny.

Jeden kawałek (1/8) ma:

337 kcal
białko: 10 g
tłuszcz: 27 g
węglowodany: 13 g

* Tort opracowany na podstawie Książki kucharskiej dr. Jana Kwaśniewskiego, przepis nr 573
** Ważne, aby żelatyna była dobrze wymieszana i nadal płynna. Jeśli stężeje, dodaj trochę ciepłej wody, ponownie wymieszaj i dopiero wtedy dodaj do masy.