Jeden kawałek tortu ma ok. 340 kcal i 13 g węglowodanów |
Składniki
Masa:- 4 łyżeczki (12 g) kawy
- 5 łyżeczek (20 g) żelatyny
- 250 g sera białego
- 250 g serka mascarpone
- 150 g śmietany 18%
- łyżeczka (5 g) cukru
- 70 ml rumu (lub 100 ml białego wina pół-/wytrawnego)
- 200 g śmietany 18%
- tabliczka czekolady mlecznej
Sprzęt
- mikser (praktyczny jest taki z metalową misą lub taki zwykły ręczny, gdy nie masz za dużo miejsca w kuchni)
- okrągła forma (o średnicy ok. 24 cm, ja zrobiłam w takiej szklanej a u chłopaka robię w takiej metalowej tortownicy)
- czajnik
Wykonanie
- Kawę zalej niewielką ilością zagotowanej wody, dobrze wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
- Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody, poczekaj aż napęcznieje i następnie zalej powstałą żelkę zagotowaną wodą. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
- Ser biały zmiksuj z cukrem na gładką masę.
- Nadal miksując dodawaj stopniowo serek mascarpone, śmietanę, napar kawowy, rum/wino oraz płynną żelatynę*.
- Dokładnie wymieszane składniki wylej równomiernie na tortownicę.
- Przygotuj polewę: do małego garnka przełóż śmietanę oraz dodaj połamaną czekoladę. Składniki mieszaj na małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Lekko ostudzoną polewę ostrożnie wylej na masę serową. Gotowy tort schłodź w lodówce minimum 2 godziny.
Tort możesz przygotować w szklanym naczyniu lub w tortownicy |
Jeden kawałek (1/8) ma:
337 kcalbiałko: 10 g
tłuszcz: 27 g
węglowodany: 13 g
* Ważne, aby żelatyna była dobrze wymieszana i nadal płynna. Jeśli stężeje, dodaj trochę ciepłej wody, ponownie wymieszaj i dopiero wtedy dodaj do masy.
