22 sty 2016

Adwokat, czyli likier jajeczny domowej roboty

Od jakiegoś czasu miałam ochotę na adwokat, ale wszystkie oferowane w sprzedaży mają tyle cukru, że lepiej ich nie kupować. Bardzo lubię likiery, bo to tak jakby połączenie deseru z drinkiem. W końcu przygotowałam więc własny, który ma aż 5 razy mniej węglowodanów (!) a w smaku jest równie pyszny (sprawdź ilość węglowodanów w różnych likierach)
Ponadto jest bardzo łatwy w przygotowaniu i co ciekawe – cenowo wychodzi nawet taniej. Za ok. 30 zł zrobisz dwa likiery o takiej samej zawartości % alkoholu co te ze sklepu, ale za to nie takie przesłodzone. Jeśli więc będziesz miała ochotę na adwokat, to polecam tylko ten domowej roboty ;-)

Kieliszek domowego likieru ma 120 kcal i 5 g węglowodanów


Składniki

  • 5 żółtek
  • 40 g cukru
  • 50 ml mleka (zwykłego, np. 3,2% tł.)
  • 250 ml wódki (czystej)

Wykonanie

  1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (w celu uzyskania likieru czekoladowego dodaj też 3 łyżeczki kakao).
  2. Dolej mleko i ubijaj chwilę na najmniejszych obrotach miksera.
  3. Wlewaj stopniowo połowę alkoholu i chwilę miksuj. Następnie wyłącz mikser, wlej resztę alkoholu i wymieszaj całość już tylko łyżką.
  4. Gotowy adwokat przelej do butelki, dobrze zamknij i schłodź w lodówce. Przed każdym rozlaniem mocno wstrząśnij. Najlepiej smakuje przynajmniej po dniu od przygotowania, choć po kilku godzinach też jest pyszny.

Jako deser na spotkanie ze znajomymi możesz podać adwokat z bitą śmietaną

Kieliszek likieru (50 ml) ma:

120 kcal
białko: 2 g
tłuszcz: 3 g
węglowodany: 5 g