29 kwi 2016

Piersi kurczaka w sosie śmietanowym

Co jakiś czas mam swoją nową ulubioną potrawę, którą chcę jak najszybciej się podzielić. Tym razem są to gotowane piersi kurczaka z delikatnym sosem śmietanowym. Szybkie w wykonaniu i rozpływające się w ustach… musisz spróbować!

Porcja (1/2 przepisu) ma 450 kcal

Składniki

  • 2-3 piersi kurczaka (ok. 0,5 kg)
  • przyprawy (ja użyłam vegety)
  • 4 łyżki śmietany 18% (100g)
  • 30 g masła

Wykonanie

  1. Pokrój piersi na małe kawałki.
  2. Włóż do garnka, zalej zagotowaną wodą (tyle aby przykryć mięsko) i dodaj przyprawy.
  3. Gotuj (bez przykrycia) ok. 20 minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. 
  4. Następnie dodaj masło oraz śmietanę i wymieszaj. Wyłącz palnik, przykryj garnek i pozostaw na ok. 10 minut aby składniki ładnie się połączyły.



Porcja (1/2) ma:

450 kcal
białko: 55 g
tłuszcz: 24 g
węglowodany: 2 g