27 maj 2016

Schab z sosem śmietanowo-musztardowym

Czas na kolejny szybki obiad… ;-) Na stole każdej z nas powinny królować potrawy mięsne, bo są najbardziej odżywcze i sycące. Wbrew pozorom ich wykonanie nie musi zajmować dużo czasu. Ostatnio miałam niecałe pół godziny na zrobienie i zjedzenie obiadu i… udało się.

Schab jest mięsem dosyć chudym (nie ma za dużo tłuszczu) i dlatego najlepiej smakuje w połączeniu z sosem. Sos śmietanowo-musztardowy to pomysł mojego chłopaka, za który jestem mu bardzo wdzięczna. ;-) Do tego proponuję miękki ser mozarella, który sprawdza się jako świetne uzupełnienie smaku.

Schab z sosem i mozarellą ma 770 kcal




Składniki

  • 3 plastry schabu (po ok. 70 g)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki musztardy
  • przyprawy wedle uznania (ja użyłam vegety)
  • tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane)
  • opcjonalnie do smaku: pół kuli mozarelli (ok. 60 g)



Wykonanie

  1. Kawałki schabu natrzyj przyprawami z obu stron.
  2. Smaż na rozgrzanej z tłuszczem patelni na złoty kolor.
  3. Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj dokładnie z musztardą.
  4. Usmażone z obu stron plastry schabu wyłóż na talerz, dodaj na górę sos.
  5. Mozarellę pokrój w talarki i ułóż na talerzu.

Całe danie ma:

770 kcal
białko: 57 g
tłuszcz: 58 g
węglowodany: 5 g