Pizza na spodzie z piersi kurczaka – czyli zamiast standardowego mącznego ciasta robisz spód z piersi kurczaka. Na górę dodatki dowolne. Ja przygotowałam dosyć klasyczną, z pieczarkami i serem.
Pizza ta jest łatwa w wykonaniu i zajmuje o wiele mniej czasu niż tradycyjna.
Składniki (na 3 porcje)
- 3 filety z piersi kurczaka (ok. 500 g)
- 20 dag pieczarek
- łyżka masła (20 g)
- przyprawy
- 20 dag sera żółtego w kostce
- koncentrat pomidorowy/ketchup
Wykonanie
- Filety ubij tłuczkiem na cienko (najlepiej pod folią, aby nie pobrudzić wszystkiego wokół). Natrzyj przyprawami z obu stron.
- Pieczarki umyj, pokrój w talarki i podsmaż na rozgrzanej z masłem patelni.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Włącz piekarnik na 180 stopni, na dużej blasze rozłóż papier do pieczenia i wyłóż rozbite filety. Piecz 10 min.
- Po tym czasie wysmaruj filety koncentratem pomidorowym (lub ketchupem), ułóż równomiernie pieczarki i posyp serem. Piecz ok. 10-15 min.
- Pizza najlepiej smakuje z majonezem i ketchupem na górze.
Jedna pizza ma:
465 kcalbiałko: 55 g
tłuszcz: 26 g
węglowodany: 4 g