8 lip 2016

Pizza na spodzie z piersi kurczaka (bez mąki)

Założę się, że masz czasem ochotę na pizzę. Kto z nas jej przecież nie lubi… ;-) Taka zamawiana jest jednak niezdrowa, ma za dużo węglowodanów. Jak więc cieszyć się smakiem pizzy jednocześnie nie odstępując od diety niskowęglowodanowej? Mam na to sposób.

Pizza na spodzie z piersi kurczaka – czyli zamiast standardowego mącznego ciasta robisz spód z piersi kurczaka. Na górę dodatki dowolne. Ja przygotowałam dosyć klasyczną, z pieczarkami i serem.
Pizza ta jest łatwa w wykonaniu i zajmuje o wiele mniej czasu niż tradycyjna.



Składniki (na 3 porcje)

  • 3 filety z piersi kurczaka (ok. 500 g)
  • 20 dag pieczarek
  • łyżka masła (20 g)
  • przyprawy
  • 20 dag sera żółtego w kostce
  • koncentrat pomidorowy/ketchup

Wykonanie

  1. Filety ubij tłuczkiem na cienko (najlepiej pod folią, aby nie pobrudzić wszystkiego wokół). Natrzyj przyprawami z obu stron.
  2. Pieczarki umyj, pokrój w talarki i podsmaż na rozgrzanej z masłem patelni.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Włącz piekarnik na 180 stopni, na dużej blasze rozłóż papier do pieczenia i wyłóż rozbite filety. Piecz 10 min.
  5. Po tym czasie wysmaruj filety koncentratem pomidorowym (lub ketchupem), ułóż równomiernie pieczarki i posyp serem. Piecz ok. 10-15 min.
  6. Pizza najlepiej smakuje z majonezem i ketchupem na górze.



Jedna pizza ma:

465 kcal
białko: 55 g
tłuszcz: 26 g
węglowodany: 4 g