27 paź 2016

Grillowana kiełbasa z kieszonką serową

Niskowęglowodanowy hot-dog, czyli kiełbasa pełniąca rolę bułki, a ser – parówki. Trochę to zakręcone, ale która z nas nie lubi czasem poeksperymentować w kuchni. ;-)
Wraz z nadejściem jesieni i spadkiem temperatur skończył się sezon grillowy. Ten przepis pozwala przypomnieć sobie smak grillowanej kiełbasy bez wychodzenia z domu! Wykonanie jest jak zwykle banalnie proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu.


Składniki 

  • kiełbasa 4 szt.
  • 80 g sera żółtego w kostce
  • opcjonalnie: ketchup, musztarda


Wykonanie

  1. Ser żółty pokrój na grube prostokątne kawałki.
  2. Zrób nacięcie wzdłuż każdej kiełbasy (zrób takie „kieszonki”) i włóż do środka tyle sera, ile się zmieści.
  3. Nadziane kiełbasy ułóż na kratce do pieczenia i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 min.
  4. Upieczone kiełbaski polej musztardą i ketchupem.


Jedna porcja (2 kiełbasy) ma:

537 kcal
białko: 42 g
tłuszcz: 39 g
węglowodany: 4 g