27 sty 2017

Minipizza na spodzie z mięsa mielonego

Pizza, pizza - kto z nas jej nie lubi. Jak jednak pomyślę o standardowym mącznym cieście, to jakoś tracę na nią ochotę. Hmm… robiłam już pizzę z patelni, pizzę na spodzie z piersi kurczaka, czy pizzę na spodzie biszkoptowym, ale ta dzisiejsza – na spodzie z mięsa mielonego (najlepiej wołowego) jest zdecydowanie najbardziej odżywcza.

Jedna minipizza ma ok. 400 kcal




Składniki (na 4 minipizze)

  • 60 dag mięsa mielonego (np. z udźca wołowego, najlepiej mielonego osobiście)
  • 20 dag sera żółtego
  • 10 dag kabanosów/szynki
  • 1 nieduża cebula
  • ketchup/sos pomidorowy (ok. 30 g)


Wykonanie

  1. Zmielone mięso podziel na cztery równe części i z każdej uformuj kulę. Następnie każdą kulę coraz bardziej rozgniataj w rękach, aż powstanie z niej niedużej grubości placek.
  2. Powstałe placki (spody) wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  3. Kabanosy/szynkę pokrój w kosteczkę, ser na średniej grubości plastry, a cebulę pokrój w piórka. 
  4. Na upieczone wstępnie spody nałóż kolejno: ser żółty, kabanosy i cebulkę. Całość piecz jeszcze ok. 10 min.
  5. Gotowe minipizze świetnie smakują z ketchupem.


Jedna minipizza ma:

403 kcal
białko: 49 g
tłuszcz: 22 g
węglowodany: 3 g