14 lip 2017

Niskowęglowodanowy obiad w 5 minut – 3 przepisy

W dzisiejszych czasach prawie nikt nie ma czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Chcemy mieć wszystko szybko, dobrze i do tego możliwie tanio. Niektórzy mówią, że to niemożliwe... a jednak! Ostatnio wypróbowałam kilka przepisów na mięso w 5 minut, więc zaraz przekonasz się, że niskowęglowodanowy obiad może być pyszny, a przy tym zrobiony w mgnieniu oka.

Co na obiad?

Chcesz się najeść, mieć dużo siły i nie czuć się ciężko? - Jedz mięso! Najlepszy obiad to taki, który składa się głównie z mięsa, ponieważ tylko ono zawiera pełnowartościowe białko i wszystkie inne składniki niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Poza tym mięso to produkt, który syci na naprawdę długo, dzięki czemu uchroni Cię przed zjadaniem zbyt dużej ilości kalorii (a tym samym przed przybieraniem na wadze).

3 sposoby na mięso z patelni

Szybkie smażenie sztuki mięsa – dzięki temu obiad w 5 minut jest możliwy! Aby przygotować pyszne jedzenie na patelni i nie spowodować przy tym zbyt wielu strat składników odżywczych, zapamiętaj: lepiej smażyć krótko na większym ogniu niż długo na mniejszym. Smażąc w taki sposób nie dość, że środek mięsa będzie soczysty i zachowa większość cennych składników, to jeszcze na zewnątrz mięsko będzie kusząco chrupiące.
Poniżej przedstawiam trzy potrawy, które ostatnio najczęściej goszczą na moim stole. Gdy wracam do domu po całym dniu pracy chcę mieć obiad na już - w takich momentach poniższe przepisy są niezastąpione.

1. Karkówka wieprzowa

Gdy widzę w sklepie świeżą, ładną karkówkę (tj. czerwony, lekko lśniący kolor mięsa, biały tłuszcz, całość zwarta), nie mogę się jej oprzeć. Na obiad wystarczają mi trzy średniej grubości plastry (ok. 350 g).

Wykonanie:
  1. Zamarynuj mięso dzień wcześniej: posyp je przyprawami (np. pieprzem, mieszanką przypraw), ewentualnie skrop sokiem z cytryny lub oliwą z oliwek i włóż (najlepiej w szklanym naczyniu) do lodówki.
  2. Następnego dnia rozgrzej patelnię (jeśli chcesz, dodaj tłuszcz, np. masło klarowane – choć karkówka jest dosyć tłusta, więc ja smażę na czystej patelni i nic mi nie przywiera) i smaż z każdej strony na dużym ogniu ok. 2,5 min (tj. do czasu aż będzie złocista, ale oczywiście nie spalona).
Przepis jest tak prosty i szybki, że nawet nie wiem, czy można go nazwać przepisem. :D Ale fakt faktem, że tak przygotowane mięso jest naprawdę super: nie dość, że oszczędzasz czas, to jeszcze jesz coś naprawdę wartościowego, treściwego.
Karkówka wieprzowa z ogórkiem do smaku (600 kcal) – jednego dnia marynujesz, drugiego szybko smażysz i gotowe!

2. Burgery wołowe z serem żółtym

Ostatnio znalazłam w Biedronce burgery wołowe, które na tle innych takich wyrobów w sklepie wypadają całkiem nieźle: 98% mięsa, do tego tylko sól, przyprawy i aromaty. Nie ma w nich żadnych dodatków typu błonnik, skrobia, czy konserwanty, dlatego postanowiłam je wypróbować i okazały się naprawdę pyszne.

Składniki: 3 burgery wołowe (w opakowaniu są cztery – ja zazwyczaj smażę wszystkie, a jednego zostawiam sobie na później, na zimno), 3 plastry sera, ketchup/musztarda
Burgery przygotuj podobnie jak karkówkę: połóż na rozgrzaną patelnię i smaż z każdej strony ok. 2,5 min na dużym ogniu (uważaj na pryskający tłuszcz!).

Pakowane burgery wołowe (Biedronka) – w składzie jest prawie 100% mięsa, dlatego możesz je spokojnie kupić, gdy nie masz za dużo czasu na obiad

3 burgery wołowe z serem i ketchupem (ok. 700 kcal) – taki obiad wykonany w 5 minut to prawdziwa uczta!

3. Piersi kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym

Soczyste piersi kurczaka maczane w sosie – brzmi jak wykwintne danie, a możesz je przygotować w 5 minut!
Składniki: 2 piersi kurczaka (ok. 400 g), 2 łyżki śmietany (np. 18%), 2 łyżeczki musztardy, masło klarowane (do smażenia)

Wykonanie:
  1. Każdą pierś pokrój wzdłuż na 3-4 paski (w zależności od wielkości piersi) i posyp przyprawami.
  2. Rozgrzej patelnię, dodaj masło i smaż pokrojone piersi na średnim ogniu ok. 2 min z każdej strony. 
  3. Przygotuj sos: do śmietany dodaj musztardę i wymieszaj. 
  4. W tak błyskawicznie przygotowanym sosie maczaj gotowe mięso.
Piersi kurczaka maczane w sosie śmietanowo-musztardowym (ok. 500 kcal) wykonane w 5 minut, a sycą na kilka godzin – to jest to!

Jak przyrządzać mięso na patelni?

Przedstawiłam Ci tylko trzy przepisy na mięso z patelni, ale możesz w ten sposób przyrządzać każdy inny rodzaj mięsa (np. polędwiczki, steki, kotlety mielone): najważniejszą zasadą jest to, abyś go nie przypalała. Patelnia jest doskonałym naczyniem do przygotowania obiadu w 5 minut: wystarczy, że położysz kawałek mięsa na rozgrzaną patelnię i usmażysz z każdej strony na dosyć dużym ogniu nie dłużej niż 2-3 minuty. Dzięki temu zewnętrzna część będzie chrupiąca, a wewnątrz mięso będzie soczyste i zachowa składniki odżywcze. Pycha!