1 gru 2017

Szybki gulasz, czyli filet drobiowy w sosie śmietanowo-musztardowym

Czyżby gulasz kojarzył Ci się jedynie z kilkugodzinnym duszeniem mięsa i stęsknionym wyczekiwaniem na obiad? Jeśli tak, to dziś przedstawię Ci najszybszą z możliwych wersję gulaszu: duszony filet drobiowy w sosie śmietanowo-musztardowym.
Drób jest jednym z mięs, które nie wymaga długiej obróbki termicznej, więc jeśli jesteś niecierpliwa, będzie to idealny przepis dla Ciebie.

Jedna porcja duszonej piersi kurczaka w sosie ma ok. 400 kcal, 56 g pełnowartościowego białka i 19 g tłuszczu

Gulasz ten jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego śmiało możesz zapakować go sobie do pracy na drugie śniadanie. Właściwie to zawsze warto mieć taki posiłek w zanadrzu; jest dobry do „podjadania”, aby nie kusiły Cię jakieś inne przekąski.

Składniki (na 2 porcje)

  • 2 filety z piersi kurczaka/indyka (ok. 500 g)
  • przyprawy (ja użyłam gotowej mieszanki „kebab-gyros”, w której jest m.in. sól, papryka, czosnek, kolendra, majeranek, kurkuma)
  • 2 łyżeczki masła klarowanego (do podsmażenia)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej lub łagodniejszej - stołowej)

Wykonanie

  1. Filety pokrój w kosteczki i szybko podsmaż z każdej strony na rozgrzanej z masłem patelni.
  2. Następnie przełóż do garnka, dodaj przyprawy, zalej kilkoma łyżkami zagotowanej wody i duś pod przykryciem ok. 20 minut. 
  3. Wyłącz gaz i dodaj śmietanę oraz musztardę. Całość wymieszaj i zostaw na 10 minut pod przykryciem, aby składniki dobrze się połączyły.

Porcja (1/2) ma:

404 kcal
białko: 56 g
tłuszcz: 19 g
węglowodany: 3 g