Drób jest jednym z mięs, które nie wymaga długiej obróbki termicznej, więc jeśli jesteś niecierpliwa, będzie to idealny przepis dla Ciebie.
![]() |
Jedna porcja duszonej piersi kurczaka w sosie ma ok. 400 kcal, 56 g pełnowartościowego białka i 19 g tłuszczu |
Gulasz ten jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego śmiało możesz zapakować go sobie do pracy na drugie śniadanie. Właściwie to zawsze warto mieć taki posiłek w zanadrzu; jest dobry do „podjadania”, aby nie kusiły Cię jakieś inne przekąski.
Składniki (na 2 porcje)
- 2 filety z piersi kurczaka/indyka (ok. 500 g)
- przyprawy (ja użyłam gotowej mieszanki „kebab-gyros”, w której jest m.in. sól, papryka, czosnek, kolendra, majeranek, kurkuma)
- 2 łyżeczki masła klarowanego (do podsmażenia)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej lub łagodniejszej - stołowej)
Wykonanie
- Filety pokrój w kosteczki i szybko podsmaż z każdej strony na rozgrzanej z masłem patelni.
- Następnie przełóż do garnka, dodaj przyprawy, zalej kilkoma łyżkami zagotowanej wody i duś pod przykryciem ok. 20 minut.
- Wyłącz gaz i dodaj śmietanę oraz musztardę. Całość wymieszaj i zostaw na 10 minut pod przykryciem, aby składniki dobrze się połączyły.
Porcja (1/2) ma:
404 kcalbiałko: 56 g
tłuszcz: 19 g
węglowodany: 3 g