Nie ma nic lepszego niż kupić sobie duży kawałek mięsa, pokroić na plastry, zamarynować i szybko smażyć, gdy tylko przyjdzie Ci na to ochota. Ja zazwyczaj, gdy widzę w sklepie ładne mięso (przeważnie karkówkę, schab, czy wołowinę) kupuję duży kawałek (ponad kilogram), kroję na średniej grubości plastry (jeden surowy plaster waży ok. 120 g), marynuję i mam gotowe jedzenie na najbliższe kilka posiłków.
Ostatnio dostałam od chłopaka super patelnię żeliwną do grillowania i na niej karkówka (jak i steki, schab, czy hamburgery i inne) wychodzą wyśmienite (ale równie dobrze możesz smażyć na innej patelni - byle nie teflonowej).
Dobrze wysmażona, krucha, a zarazem soczysta karkówka; jak dla mnie nic więcej nie trzeba, ale Ty - jeśli lubisz - możesz przegryzać ją pomidorkiem/ogórkiem itp. |
Składniki
- karkówka (ilość wedle uznania, proponuję kupić więcej, np. 1,2 kg i pokroić na ok. 10 plastrów – będziesz miała śniadanie/obiad z głowy na kilka dni)
- przyprawy, np. pieprz ziołowy, papryka słodka, sól, pieprz czarny, vegeta
Zazwyczaj kupuję więcej karkówki (na zdjęciu 1,2 kg – 10 plastrów), kroję, marynuję i mam gotowe porcje na kilka kolejnych posiłków ;-) |
Wykonanie
- Dzień (lub przynajmniej kilka godzin) wcześniej przygotuj karkówkę: pokrój ją na średniej grubości plastry i zamarynuj, tj. posyp przyprawami z obu stron. (Tak przygotowane mięsko możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni).
- Rozgrzej patelnię i smaż karkówkę na dużym ogniu na złoty kolor (ok. 3 minuty) z każdej strony.
Karkówka smażona na patelni żeliwnej do grillowania |
Dwa grillowane plastry karkówki z dodatkiem pomidora (do przegryzania) mają ok. 500 kcal, 45 g pełnowartościowego białka i 35 g tłuszczu – jest to idealny posiłek na nabranie sił o każdej porze dnia! |
Porcja karkówki (2 kawałki) ma:
492 kcalbiałko: 45 g
tłuszcz: 35 g
węglowodany: 0 g