27 lipca 2018

Chleb niskowęglowodanowy bez mąki

Jesteś na diecie niskowęglowodanowej od niedawna i wciąż tęsknisz ze chlebem?  Mam dla Ciebie przepis na „bezpieczny” chleb niskowęglowodanowy bez mąki (pszennej, gryczanej, ryżowej, czy innej zawierającej duże ilości węglowodanów). Chleb jest pyszny zarówno z samym masłem (szczególnie od razu po upieczeniu!), jak i z ulubionymi dodatkami. Jest to dobry pomysł na śniadanie lub kanapki do zjedzenia w pracy lub podczas podróży.

Jedna kromka mojego chleba ma co prawda dwa razy więcej kalorii niż chleba sklepowego  (120 vs. 60 kcal), ale za to praktycznie nie zawiera węglowodanów (1 vs. 13 g)

Składniki

  • 8 jajek
  • 140 g migdałów
  • 90 g masła extra


Sprzęt

  • blender (jeśli nie masz blendera, to polecam się w niego zaopatrzyć, bo lepiej raz wydać na sprzęt do rozdrabniania niż ciągle kupować o wiele droższe zmielone produkty, jak np. mąka migdałowa. Ja używam takiego blendera, a gdy pichcę coś u chłopaka – takiego. Oba są dobre i służą nam już wiele lat. Mój ma więcej gadżetów, ale właściwie rzadko ich używam).
  • mikser (praktyczny jest taki z metalową misą lub taki zwykły ręczny, gdy nie masz za dużo miejsca w kuchni)
  • forma do pieczenia chleba (ja użyłam takiej, o wymiarach 35 x 11 cm)
  • papier do pieczenia

Wykonanie

  1. Masło rozgrzej w rondelku i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Migdały zmiel w blenderze na miałki proszek.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj żółtka, zmielone migdały i ubijaj chwilę na najmniejszych obrotach.
  4. Na koniec wlej ostudzone masło, całość delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Ciasto wylej równomiernie do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz na złoty kolor ok. 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 10 minut.
  7. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim chleb na ok. 5 minut. Po tym czasie chleb jest gotowy do jedzenia.

Kanapki z serem białym, kurczakiem i pomidorem/ogórkiem na niskowęglowodanowym chlebku to świetny pomysł na odżywcze śniadanie

Cały chleb ma:

1958 kcal
białko: 80 g
tłuszcz: 178 g
węglowodany: 14 g

Jedna kromka (1/16) ma:

123 kcal
białko: 5 g
tłuszcz: 11 g
węglowodany: 1 g





Szukaj

POLECANY POST

Co robić, aby schudnąć? - 12 kroków na cały 2018 rok

Chcesz wziąć się w garść i w końcu zająć się swoją sylwetką, ale nie wiesz co robić i od czego w ogóle zacząć? - Jeśli tak, to mam coś, co ...