Kogel-mogel to deser jak zwykle szybki i łatwy w wykonaniu, ponadto syci na długo i nie zmusza Cię do jedzenia więcej i więcej. Nawet jeśli jakiegoś dnia pokusi Cię zrobienie jeszcze jednej porcji, to i tak nadal zjesz mało węglowodanów i wszystko będzie ok. Kogel-mogel ma też stosunkowo niedużo kalorii, więc nie musisz się obawiać o swój bilans kaloryczny (oczywiście, jeśli wcześniej nie zjadłaś „niezauważenie” innych smakołyków i jeśli choć trochę się poruszałaś).
Przez ostatnie tygodnie jem następująco (od końca): na deser kogel-mogel z trzech żółtek, następnego dnia rano omlet z pozostałych białek, a na obiad piersi kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym lub karkówka (czyli dania w 5 minut). W międzyczasie popijam też rosół na skrzydełkach. Taki jadłospis to dla mnie strzał w dziesiątkę, jestem najedzona cały dzień, a jem chyba mniej niż wcześniej. Super!
Nie ma to jak zasiąść na kanapie, wyłożyć nogi przed siebie i rozkoszować się miską deseru - cały kogel-mogel tylko dla mnie! |
Składniki (na jedną porcję)
- 3 żółtka
- 2 płaskie łyżeczki cukru (ok. 8-10 g)
- opcjonalnie: łyżeczka kakao (ok. 5-6 g)
Sprzęt
- mikser (ja używam ręcznego, bo zajmuje mało miejsca)
- salaterka/szklana miseczka
Wykonanie
- Żółtka wbij do miski, dodaj cukier i miksuj (wystarczy jednym mieszadłem) do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.
- Ewentualnie dodaj kakao, wymieszaj delikatnie łyżeczką i całość zmiksuj.
Tradycyjny kogel-mogel |
![]() |
Kogel-mogel z dodatkiem kakao |
Gotowa porcja (bez kakao) ma:
226 kcalbiałko: 9 g
tłuszcz: 17 g
węglowodany: 9 g
